Jump to content

Siłowna a wzrost

CiekawyTemat
 Share

Rekomendowana wypowiedź

Cześć wszystkim wbijam szybko na forum z ciągle nurtującym mnie pytaniem czy jak trenuje pod wyskok ( 16 lat 181cm 77kg) to czy jest szansa że nie urosnę a bardzo potrzebuje kilku dobrych cm (tata ma 194cm mama 169) ćwicze dwa razy w tygodniu 1 raz siłowo tzn. 4x5 110 martwy w trap bar i 4x5 85kg przysiad, drugi trening to to samo tylko 50% ciężaru i serie 4x3 (do tego z wyskokiem) martwi mnie fakt że mogę nie urosnąć, dodam że trenuje od miesiąca i co tydzień dokładam 2.5kg do ćwiczeń.

• 3 weeks later...

Cześć,

Jeśli chodzi o aktualne zrozumienie trening pod wyskok jak i każdy inny trening na siłowni nie zatrzyma twojego "zaprogramowanego" procesu budowania kości. Ćwiczenia mogą nawet wzmocnić twój szkielet i odciążyć stawy które jak obstawiam są mocno używane ponieważ uprawiasz sport typu koszykówka lub siatkówka. 

Bardziej zwróciłbym uwagę na dobór ćwiczeń i technikę, uzupełniając je o zestawy ćwiczeń treningu mobilności.

Tak samo jeśli dobrze rozumiem z treści posta to skakanie z trap bar majac ok. 55 kg będzie dodatkowo obciążać stawy ( nie wiem czy jest to dobre ćwiczenieczy źle w twoim przypadku, sam musisz ocenić 😊). Bardziej szukałbym ćwiczeń dynamicznych tj. Zeskok ze skrzyni i itp.

Warto też zastanowić się nad balansem strukturalnym aby przez zły dobór zestawu ćwiczeń nie pogłębiać go. Jeśli zobaczysz na sportowców to nie trenują tylko nóg a najczęściej całe ciało.

Nie chodzi mi tu o to aby kopiować ich trening a jedynie o założenia. Zastanów się nad treningiem fbw a dodatkowo dynamiką wyskoku. 

• Like 1
  • Upvote 1