cyklon04 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Amerykańskie badanie przeprowadzone przez Dianę Gilbert-Diamond ze szkoły medycznej Geisel School of Medicine przy Dartmouth College w New Hampshire wykazało, że tylko w ubiegłym roku dzieci oglądające telewizję przed pójściem spać przytyły łącznie aż ponad 8 milionów kilogramów! W czasie telefonicznej ankiety naukowcy przeprowadzili rozmowę z rodzicami 6522 amerykańskich dzieci w wieku między 10 a 14 lat. Wyniki badania stanowią poważny sygnał dla instytucji zajmujących się walką z epidemią otyłości. Na podstawie ankiety stwierdzono, że blisko 60% dzieci ma w pokoju telewizor i podczas oglądania podjada słodycze i tuczące przekąski. Tego typu niezdrowe zwyczaje prowadzą do otyłości. Jak wykazały statystyki, częściej w ten sposób tyją chłopcy niż dziewczynki oraz dzieci 2 rodzin o niższym statusie ekonomiczno-społecznym, a także ich rówieśnicy z mniejszości narodowych i etnicznych. Oglądanie telewizji przed snem przyczynia się do powstawania otyłości i zaburzeń snu. (JAMA Pediotrics 2014, 168:427) Cytuj
sosenka Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu zauważyłam że coraz częściej nawet małe dzieci są bardziej otyłe. Iż rodzice nie zdaja sobie sprawy jakie mogą być tego konsekwencje Chociaż u osób starszych też często się to zdarza. Teraz ludzie coraz miej wychodzą na spacery ciągle tylko siedzą przed komputerem czy tv. 1 Cytuj
anka123 Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu To normalny problem, z którym boryka się co trzecia rodzina w Polsce. jest mnóstwo placówek, które bardzo dobrze radzą sobie z tego typu problemami. Wystarczy zapisać dzieci na ćwiczenia, gdzie odpowiedni ludzie się nimi zaopiekują, ustalą dietę itp Cytuj
januszjanicki Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Moim zdaniem kluczowe jest angażowanie dzieci w sport od samego początku i nie opieranie się jedynie na działaniu instytucji: "szkoła to, szkoła tamto", a dziecko samo musi złapać swoją "zajawkę". Trzeba w to zainwestować kupić mu np. longboard czy deskorolkę, piłkę, nawet wysłużoną "zośkę". A telewizory z pokoju won! Dziecko nie jest na tyle rozsądne (zresztą wielu dorosłych też nie jest!) by o sobie decydować, więc zamiast się uczyć czy z nudów zacząć np. rysować, to będzie siedzieć i się ogłupiać - z winy rodziców. Ja swojemu synowi kupiłem taki longboard i jeździmy - ja na rowerze, on na desce. 1 Cytuj
fossil Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Dziecko tez duzo bierze z rodziców...jeżeli oni prowadzą aktywny tryb życia, dziecko również będzie garnąć się do jakiś sportów. 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź