cyklon04 Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Co jeść, żeby schudnąć? Co jeść, żeby schudnąć? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które mają problemy z nadwagą, czy otyłością. Wiele osób uważa, że konieczne jest zrezygnowanie z tłuszczy, ale nie zawsze jest to konieczne. Jeśli chcemy schudnąć, możemy jeść wiele produktów, które do tej pory znalazły się w codziennej diecie. Zamiast niezdrowych, to zdrowe tłuszcze, mniejsze posiłki i określone produkty, które koniecznie powinny znaleźć się w diecie odchudzającej. Co jeść, żeby schudnąć? Nasiona chia Na rynku pojawia się wiele superfoods, które koniecznie powinny znaleźć się w naszej diecie, jeśli naszym celem jest zmniejszenie masy ciała. Nasiona chia to doskonały dodatek do diety, który przyczyni się do przyśpieszenia procesu odchudzania. Mają one w sobie wiele składników odżywczych, czyli białka, węglowodany i błonnik. W jednej łyżeczce nasion chia znajduje się aż 3,4 gramy błonnika, a taka ilość korzystnie wpływa na pracę jelit i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza się nasz apetyty i spożyjemy w ciągu dnia mniejsze ilości kalorii. Co jeść, żeby schudnąć? Zupy To idealny sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dla osób odchudzających się istnieje specjalna dieta zupowa, jednak nie można jej stosować dłużej niż tydzień, ponieważ może ona doprowadzić do niedożywienia. Jednak włączenie większej ilości zup sprawi, że dieta pozostanie bezpieczna, ale będzie mniej kaloryczna. Zupy są niskokaloryczne, mają działanie rozgrzewające i dostarczają do organizmu duże ilości wody, błonnika, witamin i minerałów. Skutecznie wypełniają one żołądek i zostają w nim na dłużej, dzięki czemu czujemy się nasyceni na długo. Co jeść, żeby schudnąć? Ocet jabłkowy Badania naukowe wykazały, że ocet jabłkowy w diecie może przyczynić się do przyśpieszenia procesu spalania tkanki tłuszczowej. Jednak nie zaleca się go pić samego. Najlepiej włączyć ocet jabłkowy do diety jako dodatek do potraw. Jest to składnik, który przyczynia się do zmniejszenia poziomu cukru we krwi po posiłku oraz zwiększa naszą insulino wrażliwość. To przyczynia się do zmniejszenia apetytu. Wyniki badań wykazały, że spożywanie od 15 do 30 ml octu jabłkowego dziennie sprawia, że zjadamy nawet o 300 kalorii mniej w ciągu doby, a to przekłada się na 1,7 zrzuconych kilogramów w ciągu tygodnia. Co jeść, żeby schudnąć? Zdrowe tłuszcze Wiele osób boi się tłuszczu podczas diety odchudzającej, ale prawda jest taka, że to najczęściej nadmierna ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia się masy ciała. Badania na temat diet odchudzających wykazały już wielokrotnie, że diety niskotłuszczowe wcale nie są skuteczne, a zamiast pomagać, przyczyniają się one do zwiększenia się uczucia głodu, przez co podjadamy między posiłkami. Trzeba pamiętać, że tłuszcz podczas trawienia nie zamienia się w tkankę tłuszczową. Tak, więc jeśli zdecydujemy się na dodanie oliwy z oliwek do sałatki, to będzie to dobre posunięcie, ponieważ w ten sposób dostarczymy do organizmu niezbędne kalorie i dodatkowo poczujemy się nasyceni. Trzeba jednak wiedzieć, jakie tłuszcze są dla nas zdrowe. W czasie diety odchudzającej staraj się sięgać po zdrowe źródła, czyli awokado, pestki roślin, ryby, orzechy, czy olej kokosowy i oliwę z oliwek. Co jeść, żeby schudnąć? Owoce Podczas diety odchudzającej można sięgać po owoce, jednak trzeba z nimi postępować ostrożnie, ponieważ mają one w sobie naturalny cukier fruktozę, który w nadmiarze może przyczyniać się do zwiększenia się masy tłuszczowej na brzuchu. Dwie porcje sycących owoców w ciągu dnia, to odpowiednia porcja, która dostarczy do organizmu witaminy i minerały, ale nie przekroczy dawki cukru. Cytuj
Rekomendowana wypowiedź
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.