szpaleta Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca (edytowane) Siema plan treningowy stworzyłem dla siebie uwzględniając moje predyspozycje. Wrzucam dla chętnych którzy szukają jakiegoś rozwiązania żeby cokolwiek zacząć ćwiczyć. Osobiście nie jestem zwolennikiem Full Body Workout (FBW) i planem ćwiczyłem krótki okres. 11.09.2023 poniedziałek plan powt pauza kg serie serie ćwicz partia rodzaj 1 Przysiady ze sztangą na karku 4 2 min 4 min nogi duże 2 Martwy ciąg 4 2 min 4 min plecy duże 3 Wyciskanie sztangi leżąc (ławka pozioma) 4 2 min 4 min klatka duże 4 Wyciskanie sztangi nad głowę stojąc 4 2 min 4 min barki duże 5 Wyciskanie francuskie zza głowy siedząc gryf łamany 3 1 min 3 min triceps małe 6 Uginanie ramion ze sztangą łamaną stojąc 3 1 min 3 min biceps małe 7 Przyciąganie kolan do klatki siedząc 3 1 min 3 min brzuch małe 13.09.2023 środa plan powt pauza kg serie serie ćwicz partia rodzaj 1 Przysiad bułgarski z hantlami 4 2 min 4 min nogi duże 2 Wiosłowanie sztangą 4 2 min 4 min plecy duże 3 Wyciskanie hantli leżąc 4 2 min 4 min klatka duże 4 Arnoldki hantle siedząc 4 2 min 4 min barki duże 5 Wyciskanie francuskie sztangą łamaną leżąc 3 1 min 3 min triceps małe 6 Uginanie przedramion z hantlami chwyt młotkowy 3 1 min 3 min biceps małe 7 Unoszenie nóg na ławce leżąc 3 1 min 3 min brzuch małe 15.09.2023 piątek plan powt pauza kg serie serie ćwicz partia rodzaj 1 Wykroki w przód z hantlami 4 2 min 4 min nogi duże 2 Unoszenie tułowia na ławce rzymskiej 4 2 min 4 min plecy duże 3 Rozpiętki z hantlami (ławka pozioma) 4 2 min 4 min klatka duże 4 Wyciskanie sztangi łamanej zza karku siedząc 4 2 min 4 min barki duże 5 Pompki w podporze tyłem z nogami na podwyższeniu 3 1 min 3 min triceps małe 6 Uginanie ramion z hantlami z rotacją naprzemiennie 3 1 min 3 min biceps małe 7 ab wheel na kolanach 3 1 min 3 min brzuch małe Edytowane 18 Czerwca przez szpaleta Cytuj
szpaleta Napisano 18 Czerwca Autor Napisano 18 Czerwca Główne zasady FBW: Ćwiczenia złożone przed izolowanymi: Najpierw wykonuj ćwiczenia angażujące wiele grup mięśniowych, takie jak przysiady, martwy ciąg, wyciskanie sztangi leżąc, wiosłowanie, podciąganie i wyciskanie nad głowę. Te ćwiczenia są bardziej wymagające i pozwalają na większe obciążenia, co stymuluje większy wzrost siły i masy mięśniowej. Duże grupy mięśniowe przed małymi: Zacznij od największych grup mięśniowych (nogi, plecy, klatka piersiowa), a następnie przejdź do mniejszych (ramiona, biceps, triceps, brzuch). Liczba serii i powtórzeń: Duże grupy mięśniowe: 3-4 serie po 6-12 powtórzeń. Małe grupy mięśniowe: 2-3 serie po 8-15 powtórzeń. Trening 2-3 razy w tygodniu: FBW wykonuje się zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu, z co najmniej jednym dniem przerwy między sesjami, aby umożliwić regenerację mięśni. Progresja: Zwiększanie obciążenia: Stopniowo zwiększaj ciężar, liczbę powtórzeń lub serie, aby stale stymulować mięśnie do wzrostu. Zmienność ćwiczeń: Co kilka tygodni zmieniaj ćwiczenia, aby unikać stagnacji i zapewnić wszechstronny rozwój mięśni. Technika i forma: Skupienie na technice: Upewnij się, że wykonujesz ćwiczenia z odpowiednią techniką, aby minimalizować ryzyko kontuzji i maksymalizować efektywność treningu. 4 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź