Jump to content
Sign in to follow this  
cyklon04

Dieta Atkinsa - wszystko o diecie

Rekomendowana wypowiedź

Dieta redukcyjna - odchudzająca Atkinsa to kontrowersyjny sposób żywienia, stworzony na początku lat 70. przez, nieżyjącego już (zmarł z powodu powikłań po ciężkim uderzeniu w głowę), nowojorskiego kardiologa Robert Atkins.

 

Jest to system żywieniowy opracowany przez Dr. Roberta Atkinsa ponad 40 lat temu. Uważał on że węglowodany spozywane w nadmiernych ilościach  są przyczyną powstającej nadwagi. Dieta ogranicza w drastyczny sposób spożycie węglowodanów. Zawarte w niej tezy i sposoby na odchudzanie od razu znalazły sporą rzeszę zwolenników. Zwolennicy uważają ja za niemal najskuteczniejszą z diet na redukcję za to przeciwnicy za niebezpieczna dla zdrowia.

 

Aby bez obaw z niej skorzystać należy jednak zapoznać się z kilkoma wytycznymi wskazówkami dzięki którym będziemy mogli uniknąć błędów i sprawimy że ten system dietetyczny będzie dla nas w 100% bezpieczny i całkiem przyjazny na co dzień.

 

Kluczowym założeniem diety jest odpowiednie dobranie składników ubogich w węglowodany co pomaga w kontrolowaniu poziomu insuliny we krwi oraz uczucia głodu. Dieta składa się z 4 faz.

 

Faza 1 - Przygotowujemy organizm do przejścia ze spalania węglowodanów do spalania tłuszczów. W ten sposób stopniowo będziemy pozbywać się napadów głodu, organizm będzie sie adaptował do zmian. W tej fazie ograniczamy spozycie węglowodanów do 20gram dziennie. Spożywamy od 3 do 5 posiłków.

 

Lista zalecanych produktów:

-produkty bogate w proteiny: wszystkie gatunki mięsa (kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina), jaja, owoce morza,

-produkty bogate w tłuszcze: oliwa z oliwek, olej roślinny, masło, awokado, majonez,

-niskowęglowodanowe warzywa, głównie zielone warzywa liściaste (powinny stanowić one większość z 20 gram zalecanych węglowodanów dostarczanych organizmowi, lecz ich ilość nie powinna przekraczać 3 szklanek),

- inne (dawka dzienna): 10-20 oliwek, porcja bezcukrowej bitej śmietany lub kilka łyżeczek niesłodzonej śmietanki do kawy, 3 łyżki soku z cytryny lub limonki.

 

Produkty, których należy unikać:

-Owoce

-cukier,

-warzywa zawierające dużo skrobi jak np. ziemniaki, kukurydza,

-pieczywo, zboże, makarony,

-chudy nabiał,

-orzechy,

-owoce,

-kofeina

 

Faza 2 - W tym etapie stopniowo zwiększamy ilość węglowodanów. Podczas pierwszego tygodnia tej fazy uzupełniamy węglowodany w menu o dodatkowe 5 gram w stosunku do fazy pierwszej. Po tygodniu dodajemy kolejne 5 gram i stosujemy taką ilość przez kolejne 7 dni. Postępujemy dalej zgodnie z tą zasadą, aż przestaniemy chudnąć. Należy pamiętać, że jeśli produkty z nowego menu powodują ponowne przybieranie na wadze lub wzmożenie apetytu, trzeba je odstawić.

 

Produkty które możemy stopniowo dodawać do menu:

-biały ser,

-warzywa zawierające skrobię,

-owoce,

-rośliny strączkowe,

-pełnoziarniste przetwory.

Dodatkowe 5 gram węglowodanów znajduje się w następujących produktach:

-125 gram mozarelli lub białego sera,

-pół szklanki serka wiejskiego,

-pół szklanki kremówki.

 

Faza 3 - W tej fazie jesteśmy już w stanie w pełni kontrolować nasz apetyt. Dodajemy kolejne węglowodany w coraz większych ilościach (około 10 gram na tydzień) tak długo, jak wciąż chudniemy. Ta faz jest bardzo długa i trwa od 2 do 3 miesięcy podczas których tracimy około pół kilograma tygodniowo.

Zalecane dodatkowe 10 gram węglowodanów znajduje się w:

-Kiwi

-połowie jabłka,

-12 czereśniach lub 12 winogronach,

-brzoskwini,

-połówce grapefruita,

-szklance truskawek,

-3/4 szklanki melona,

-jednym kiwi,

-1/3 banana,

-śliwce,

-połowie szklanki orzechów lub migdałów.

 

Faza 4 -  Na tym etapie jemy dokładnie tyle aby nie przybierać na wadze.

 

Przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie muszę konsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby móc dotrzeć do informacji, że dieta ta nie należy do najbezpieczniejszych. W pierwszym lepszym źródle informacji  znajdziemy info, że dieta ta zapewnia zbyt niski podaż węglowodanów dla organizmu. Ten kto choć raz był na diecie nisko-węglowodanowej wie z czym to się wiąże: bóle głowy, zmęczenie, mdłości - no ogólnie mówić nic przyjemnego. 

Ja ze swojej strony mogę polecić tylko i wyłącznie ZBILANSOWANĄ dietę (wszystkie skłądniki odżywcze. dobrze dobrana kaloryka) i aktywność fizyczną. To gwarantuje naprawdę dobre efekty, a przy tym organizm nie cierpi, a wręcz przeciwnie poprawia się jego funkcjonowanie. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  
    • 3 Posts
    • 217 Views
    • 4 Posts
    • 3943 Views
    • 4 Posts
    • 775 Views
    • 2 Posts
    • 556 Views

×
×
  • Create New...