Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Cześć! Jestem dziewczyną, mam niedowagę, a chciałabym zacząć ćwiczyć. Do normalnej wagi brakuje mi 8 kg. Wie ktoś z was może jakieś suplementy które pomogą mi przybrać na wadze abym mogła ćwiczyć? Proteiny piłam i nic nie daje. Może jakieś sterydy? 

Odpisano ponad rok temu

Proszę napisz, że nie jesteś trollem 😃 na różnice 8 kg chcesz używać sterydy 🤯

Jednak pomijając ten fakt, postaram się coś podpowiedzieć. Polecam zacząć na początek liczyć kalorie. Jednak jeśli nie chcesz liczyć to jedyny sensowny suplement na masę jaki mi przychodzi do głowy to Carbon ale raczej skupilbym się na większej podaży kalorii uzyskanej z produktów tj. Owoce, warzywa, masło orzechowe, tłuste ryby, nabiał, soki przecierowe, różnego typu owsianki. 

A co do drugiej części pytania to możesz zacząć ćwiczyć bez względu na wagę. Trening powinien zostać dobrany pod twoje osobiste preferencje i potrzeby. 

• 2 lata później...
Napisano

Cześć! Cieszę się, że chcesz zacząć ćwiczyć i zadbać o swoje zdrowie. Oto kilka wskazówek, które mogą Ci pomóc w bezpiecznym przybieraniu na wadze i rozwijaniu swojej formy:

1. Zrównoważona dieta: Najważniejszym krokiem w przybieraniu na wadze jest odpowiednia dieta. Staraj się jeść więcej kalorii, niż spalasz, zwracając uwagę na jakość produktów. Warto sięgać po pełnowartościowe posiłki, bogate w białko (np. mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe), zdrowe tłuszcze (np. awokado, orzechy, oliwa z oliwek) oraz węglowodany złożone (np. pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż).

2. Suplementy: Jeśli białko w formie napojów nie przynosi oczekiwanych rezultatów, możesz rozważyć inne suplementy, takie jak gainer, który zawiera więcej kalorii i węglowodanów, co może pomóc w szybkim przybieraniu na wadze. Jednak zawsze warto konsultować się z dietetykiem przed rozpoczęciem suplementacji.

3. Program treningowy: Aby przybrać na wadze w zdrowy sposób, warto skupić się na treningu siłowym, który pomoże w budowaniu masy mięśniowej. Ćwiczenia z ciężarami, takie jak przysiady, martwy ciąg czy wyciskanie, są bardzo efektywne.

4. Unikaj sterydów: Stosowanie sterydów anabolicznych może wiązać się z poważnymi zagrożeniami dla zdrowia, w tym problemami z sercem, wątrobą i układem hormonalnym. Zdecydowanie odradzam ich stosowanie bez odpowiedniego nadzoru medycznego.

5. Konsultacja ze specjalistą: Najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić najbardziej odpowiednią strategię dla Ciebie. Specjalista pomoże dobrać właściwą dietę i plan treningowy, uwzględniając Twoje cele i stan zdrowia.

Pamiętaj, że zdrowe przybieranie na wadze to proces, który wymaga czasu i cierpliwości. Powodzenia w osiąganiu swoich celów!

Kulturalne Suple

• Dzięki 1