DanielR Added more than year ago Share Added more than year ago Jedną z moich ulubionych polskich zup jest barszcz biały. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam, jak przygotować to pyszne danie w zdrowej i znacznie odchudzonej wersji. Barszcz biały tradycyjnie jest gotowany na wędzonym boczku oraz kiełbasie i jest zabielany tłustą śmietaną, dlatego nie można go zaliczyć do zdrowych zup. Jednak znalazłam sposób na to, aby go odchudzić. Wykorzystałam kiełbasę z piersi kurczaka o obniżonej zawartości tłuszczu oraz zabieliłam zupę mlekiem z odrobiną mąki gryczanej. W ten sposób powstała zdrowa zupa bogata w pełnowartościowe białko, błonnik pokarmowy i witaminy. PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY GALERIA PRZEPISÓW: Przepisy FIT Składniki: 0,5 litra zakwasu na barszcz biały 2,5 litra wody 1 marchew 200 g 1 pietruszka 200 g kawałek selera 100 g biała cześć pora 100 g 250 kiełbasy z piersi kurczaka (np Morliny 93 % mięsa kurczaka) 3 suszone podgrzybki 10 g majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 10 g 4 ząbki czosnku 20 g 100 ml mleka łyżka mąki gryczanej 10 g Dodatki: 4 jajka 220 g Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo. Warzywa umyj i obierz, zalej wszystko wodą w garnku. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek oraz suszone grzyby i liście laurowe z zielem angielskim. Gotuj pół godziny. Wyjmij warzywa i wlej zakwas (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając, czy nie jest za kwaśny). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem. W szklance wymieszaj mleko z mąka gryczaną. Dodaj dwie łyżki zupy, wymieszaj i następnie wlej do garnka ciągle mieszając. Zjedz zupę z jajkiem i kiełbasą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rekomendowana wypowiedź
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.