DanielR Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Jedną z moich ulubionych polskich zup jest barszcz biały. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam, jak przygotować to pyszne danie w zdrowej i znacznie odchudzonej wersji. Barszcz biały tradycyjnie jest gotowany na wędzonym boczku oraz kiełbasie i jest zabielany tłustą śmietaną, dlatego nie można go zaliczyć do zdrowych zup. Jednak znalazłam sposób na to, aby go odchudzić. Wykorzystałam kiełbasę z piersi kurczaka o obniżonej zawartości tłuszczu oraz zabieliłam zupę mlekiem z odrobiną mąki gryczanej. W ten sposób powstała zdrowa zupa bogata w pełnowartościowe białko, błonnik pokarmowy i witaminy. PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY GALERIA PRZEPISÓW: Przepisy FIT Składniki: 0,5 litra zakwasu na barszcz biały 2,5 litra wody 1 marchew 200 g 1 pietruszka 200 g kawałek selera 100 g biała cześć pora 100 g 250 kiełbasy z piersi kurczaka (np Morliny 93 % mięsa kurczaka) 3 suszone podgrzybki 10 g majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 10 g 4 ząbki czosnku 20 g 100 ml mleka łyżka mąki gryczanej 10 g Dodatki: 4 jajka 220 g Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo. Warzywa umyj i obierz, zalej wszystko wodą w garnku. Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek oraz suszone grzyby i liście laurowe z zielem angielskim. Gotuj pół godziny. Wyjmij warzywa i wlej zakwas (najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając, czy nie jest za kwaśny). Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem. W szklance wymieszaj mleko z mąka gryczaną. Dodaj dwie łyżki zupy, wymieszaj i następnie wlej do garnka ciągle mieszając. Zjedz zupę z jajkiem i kiełbasą. Cytuj
Rekomendowana wypowiedź
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.