Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Żywność organiczna stanowi 4% produktów spożywczych sprzeda­wanych w Stanach Zjednoczonych. Uprawy organiczne dają mniej­sze piony niż uprawy prowadzone zwykłymi metodami, co oznacza wyższe koszty produkcji i w efekcie - wyższe ceny tego rodzaju artykułów. Czy korzyści zdrowotne płynące ze spożywania żywności organicznej także są większe? Zdania ekspertów w dziedzinie zdrowia są w tej sprawie podzielone.

Metaanaliza 343 zrecenzowanych badań przeprowadzona przez grupę europejskich naukowców wykazała, że żywność organiczna zawiera mniejsze ilości pestycydów i jest bogatsza w antyoksydanty -substancje chemiczne chroniące komórki przed działaniem wolnych rodników powstałych w wyniku przemiany materii. Wolne rodniki mogą negatywnie oddziaływać na strukturę komórek, powodując poważne uszkodzenia w błonie komórkowej lub w DNA. Wyniki rnetaanalizy nie wskazały jednoznacznie, że żywność organiczna jest zdrowsza niż produkty spożywcze wytwarzane innymi metodami.

 

(„British Journal of Nutrition", opublikowano w Internecie 18 lipca 2014)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...