Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Białko Whey

białko whey

Odżywki białkowe są od wielu lat podstawowym uzupełnieniem diety sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Odpowiednie spożycie tego makroskładnika warunkuje nasze osiągi sportowe, wyniki siłowe, wygląd sylwetki oraz samopoczucie. Zbyt niska podaż białka w diecie znacznie ogranicza rozwój treningowy oraz zapobiega prawidłowej regeneracji mięśni po wysiłku. Większość naszego zapotrzebowania na proteiny powinno pochodzić z naturalnych źródeł takich jak wysokiej jakości mięsa, jaja, ryby czy dobrej klasy nabiał. Czasami jednak dostarczenie tak dużej ilości białka stanowi dla nas wyzywanie, gdyż przeciętna osoba trenująca siłowo przyjmuje około 2 g na każdy kilogram masy ciała, a niekiedy wartość ta jest jeszcze wyższa i sięga nawet 3 g. Aby zaspokoić więc nasze założenia dietetyczne przydatne są odżywki wysoko białkowe. Najpopularniejsze z nich to od wielu lat białka serwatkowe czyli tzw. Whey np. Concentrate lub Isolate. Są to odpowiednio koncentraty oraz izolaty białek serwatkowych.

Czym jest białko serwatkowe?

Jest to źródło białka do którego produkcji wykorzystujemy jak sama nazwa wskazuje serwatkę. Dzięki temu jest ono niezwykle bogate w najważniejsze aminokwasy oraz wyróżnia się na tle innych źródeł białka ponad przeciętną przyswajalnością. Dzięki wysokiej wartości biologicznej która przekracza BV – 100 uznawane za wzorowe, białko serwatkowe nie tylko jest w stanie w pełni się przyswajać, ale także nasilać syntezę protein z innych źródeł. Większość producentów oferuje ten rodzaj odżywek w wielu smakach dlatego z pewnością każdy z nas znajdzie coś dla swojego gustu. Na przestrzeni lat dokonano wiele pozytywnych zmian, dlatego dzisiejsze odżywki białkowe na bazie serwatki nie tylko świetnie smakują, ale także bardzo łatwo się rozpuszczają.

Dla kogo skierowane są odżywki typu Whey Protein?

Zdecydowanie dla każdej osoby o zwiększonym zapotrzebowaniu na białko. U osób aktywnych wartość ta jest nawet 3-krotnie wyższa niż u przeciętnej osoby dlatego białko serwatkowe jest od wielu lat w absolutnej czołówce najlepiej sprzedających się odżywek i suplementów. Jeszcze kilkanaście lat temu odżywki białkowe kojarzyły się przede wszystkim z kulturystami i innymi osobami dla których siłownia i sztanga to najważniejszy element życia. Obecnie tendencja ta znacznie się zmieniła i wiele osób białko serwatkowe traktuje jako część śniadania dla całej rodziny. Jak widać zatem popularność tego typu produktów znacznie się zwiększyła, a przy tym również nasza świadomość odnośnie możliwości ich zastsowoania.

Jakie zalety posiada białko na bazie serwatki?

Jak wspomnieliśmy jest to zdecydowanie najpopularniejszy rodzaj odżywek białkowych i nie dzieje się tak bez przyczyny. Posiada ono wiele zalet które zachęcają do jego stosowania. Najważniejszą z nich jest oczywiście bardzo dobry profil aminokwasowy, gdzie często ponad połowę stanowią aminokwasy niezbędne ( esencjalne ) których nasz organizm nie jest w stanie sam syntezować i muszą być one dostarczane wraz z pożywieniem lub pod postacią suplementów. Duży udział stanowią także BCAA w tym sama Leucyna – najważniejszy aminokwas dla wzrostu mięśni. Poza aminogramem istotną zaletą jest także bardzo szybka przyswajalność. Zarówno WPI jak i WPC wchłaniają się w czasie od kilkunastu minut do około godziny co czyni je idealnymi odżywkami w porze porannej czy po treningowej. To właśnie wtedy nasz organizm wykazuje największe zapotrzebowanie na białko. Wiele odżywek jest niemal całkowicie pozbawionych węglowodanów i tłuszczu przez co mogą być stosowane nawet w czasie bardzo restrykcyjnych diet. Białko Whey jest także bardzo łatwo wkomponować w nasz ulubiony deser czy np. omlet dlatego osoby z dużą fantazją kulinarną często po nie sięgają.

Czy mogę stosować białko podczas odchudzania?

Jak najbardziej. W okresie redukcji tkanki tłuszczowej nasze zapotrzebowanie na białko nie zmniejsza się, a wręcz przeciwnie. Wyższa Jego podaż umożliwia zachowanie większej ilości masy mięśniowej, przyspiesza regenerację oraz gwarantuje odpowiednio szybki metabolizm w ciągu dnia. Białko ze wszystkich makroskładników posiada najwyższą wartość termiczną dlatego odżywki serwatkowe stosowane z daleka od posiłków mogą bezpośrednio przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej. Istotną właściwością jest także pyszny smak dlatego w chwilach kryzysu dietetycznego szejk białkowy może zastąpić nam deser przepełniony cukrem i niskiej jakości tłuszczami.

Jakie białko jest najlepsze?

Na to pytanie ciężko jest udzielić jest jednoznacznej odpowiedzi. Generalnie nie warto sugerować się wyłącznie producentem, a przede wszystkim parametrami jakie dana odżywka oferuje. Im wyższe stężenie protein tym lepiej dla nas, warto więc wybierać odżywki o zawartości białka nie mniejszej niż 78-80%. Oczywiście niektóre izolaty posiadają stężenie sięgające nawet 90%, jednak najczęściej wiąże się to z wyższą ceną danego produktu. Optymalnie aby stężenie tłuszczy i przede wszystkim węglowodanów było jak najniższe gdyż w przypadku odżywek serwatkowych dużą część cukrów to tzw. laktoza, czyli cukier mleczny o braku korzystnych wartości. Wiele odżywek posiada także szereg dodatków jak np. wolne formy aminokwasów, enzymy trawienne czy naturalne słodziki dlatego warto zwracać uwagę przy zakupie czy rzeczywiście stanowi to dla nas realny atut, czy też jest tylko sztucznym podniesieniem ceny.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...