Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Białko na redukcji

Białko na redukcji.jpg

Podczas programów ukierunkowanych na zmniejszenie masy ciała podstawową zmienią jest nasze odżywianie. To dieta warunkuje to jak kształtuje się nasze ciało. Trening jest oczywiście bardzo ważny i stanowi swego rodzaju bodziec dla naszych mięśni, jednak to poprzez odpowiednie schematy żywieniowe osiągamy nasze cele. Dieta w okresie redukcji tkanki tłuszczowej może być zarówno bardzo zróżnicowana, jak i również monotematyczna i z pewnością obie te metody mają swoje plusy, minusy i podobną ilość zwolenników. Cechą wspólną jest jednak zwykle wysoka zawartość białka – podstawowego makroskładnika zarówno dla sportowców jak i osób redukujących tkankę tłuszczową. Dieta redukcyjna może mieć wiele założeń, jednak najczęściej powielającym się punktem jest podwyższona zawartość protein.

Przyjmuje się, że w okresie redukcji tkanki tłuszczowej ze wszystkich źródeł powinniśmy dostarczać nie mniej niż 1,3 g białka na kg masy ciała, natomiast w przypadku osób które dodatkowo trenują siłową i pragną uzyskać atletyczną budowę wartość ta powinna być nawet dwukrotnie wyższa. Są to fundamenty dla naszego ciała które pełnią rolę budulcową, dlatego wysportowana sylwetka zawsze będzie wymagała krążenia optymalnej ilości aminokwasów w krwiobiegu. Dodatkowo warto pamiętać o właściwościach termicznych które bezpośrednio wpływają na redukcję tkanki tłuszczowej poprzez zwiększenie termogenezy oraz wydatku energetycznego. Co ważne większość naturalnych źródeł protein z żywności jest bardzo sycące i doskonale hamuje apetyt. Dyskomfort związany z nadmiernym odczuwaniem głodu w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej często jest źródłem naszego załamania i końcowego niepowodzenia w walce o piękne ciało.

Najlepsze źródła białka

Dzięki stosowaniu urozmaiconej diety możemy korzystać z wielu produktów bogatych w białko. Najlepszej jakości są oczywiście wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego gdyż zawierają one przede wszystkim białka pełnowartościowe. Oznacza to że zawierają one wszystkie aminokwasy egzogenne których ludzki organizm nie jest w stanie sam syntezować i ich niedobory muszą być uzupełniane wraz z pożywieniem. W przypadku białek roślinnych zawsze występuje aminokwas ograniczający którego brak lub niedobór sprawia, że przyswajalność takiego białka znacznie się zmniejsza. Najlepszymi źródłami białka zwierzęcego są mięsa takie jak wołowina czy cielęcina, chude ryby, drób, jaja, dobrej jakości nabiał np. sery twarogowe lub odżywki proteinowe na bazie serwatki. Tego rodzaju produkty dostarczają nie tylko najwyższej jakości aminokwasy, ale również posiadają szereg korzystnych dla naszego organizmu składników mineralnych. Białka pochodzenia roślinnego również występują obficie w żywności jednak bardzo często towarzyszy im znacznie większy udział węglowodanów i tłuszczy, dlatego zdecydowanie więcej korzyści osiągniemy bazując na produktach zwierzęcych.

Odżywki proteinowe podczas redukcji tłuszczu?

Jak najbardziej tak. Tego rodzaju produkty doskonale sprawdzają się nawet w przypadku stosowania bardzo restrykcyjnych i wymagających diet. Na rynku znajdziemy ogromny wybór odżywek białkowych, a wśród nich między innymi izolaty białek serwatkowych lub wołowych które często nie zawierają niemal żadnych, nawet minimalnych zawartości węglowodanów i tłuszczy, a dodatkowo cechują się bardzo dobrą przyswajalnością. Istotną zaletą wprowadzenia odżywek białkowych do diety jest również możliwość wkomponowania ich w różnego rodzaju ciekawe desery czy omlety. Ułatwiają one osiągnięcie wymaganego przez nas pułapu marko składników oraz świetnie sprawdzają się gdy np. nie będziemy w stanie przygotować jakiegoś posiłku. Wiele z nich wyróżnia się pysznym smakiem więc z pewnością mogą spełniać rolę swego rodzaju zdrowej nagrody za każdy dzień trzymania diety.

Skutki niedoborów białka podczas redukcji

Wiele osób bagatelizuje znacznie protein i skupia się tylko i wyłącznie na osiągnięciu deficytu kalorycznego co jest oczywiście bardzo dużym błędem. Oczywiście prawdą jest, że jeśli będziemy dostarczali mniej kalorii niż wynosi zapotrzebowanie to nasza masa ciała będzie spadać, jednak gdy zależy nam nie tylko na schudnięciu, ale na całej sylwetce i jej prezentacji sytuacja ta jest nieco bardziej złożona. Białko jak wspomnieliśmy posiada funkcje budulcowe, a więc podczas redukcji jest cennym antykatabolikem dla masy mięśniowej. Zależy nam przede wszystkim na utracie tkanki tłuszczowej, ale optymalna ilość mięśni powinna zostać zachowana. Zbyt niska podaż białka sprawia, że struktury mięśniowe zostają rozbijane celem pozyskania aminokwasów do prawidłowego funkcjonowanie. Drugim poważnym skutkiem jest także ogólny spadek poziomu energii do treningów i aktywności gdyż mięśnie bez odpowiedniej porcji aminokwasów nie są w stanie regenerować się w optymalny sposób. Jeśli dostarczamy przez długi okres zbyt małą ilość protein bardzo często dochodzi do zwolnienia naszego metabolizmu co bezpośrednio skutkuje trudnościami z dalszym zrzucaniem zbędnych kilogramów, a w perspektywie czasu może prowadzić do szkód i zaburzeń w organizmie których naprawa może być dla nas bardzo wyczerpująca.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...