Skocz do zawartości

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 27.04.2018 w Odpowiedzi

  1. Kreatyna – Wszystko co musisz o niej wiedzieć. Każdy kto trenuje na siłowni i dba o swoją formę fizyczną, niezależnie od poziomu wytrenowania pragnie osiągnąć jak najlepsze rezultaty. Po pewnym czasie poza treningami zaczynamy także interesować się odpowiednim odżywianiem oraz suplementacją która przyspieszy nasze efekty. Czym zatem jest słynna już kreatyna ? Jest to najpopularniejszy suplement diety na rynku który wykorzystywany był już wiele lat temu. Co ważne mimo licznych mitów i kontrowersji jest doskonale przebadaną substancją i nie niesie ze sobą ryzyka występowania żadnych skutków ubocznych. Stosowana jest głównie w celu budowania dobrej jakości masy mięśniowej, poprawy wyników siłowych czy też przełamywania stagnacji. Budowa kreatyny składa się z cząstek aminokwasów które naturalnie występują w większości w tkance mięśniowej. Główną rolą jaką pełni w organizmie to ułatwienie gromadzenia się energii w mięśniach w postaci tzw. ATP. Zapewnia nam to bardzo wysoki poziom energii i tworzy idealne środowisko do budowy wysokiej jakości masy mięśniowej. Czy każda kreatyna działa tak samo? Na rynku suplementów znajdziemy setki, a nawet tysiące produktów kreatynowych. Mogą być one oparte o jeden rodzaj kreatyny lub nawet kilkanaście. Istnieje ich bardzo wiele i z pewnością ciągle producenci będą starali się tworzyć nowe, jeszcze skuteczniejsze formy. Do najpopularniejszych możemy zaliczyć monohydrat ( inaczej monowodzian ), jabłczan, ester, orotan, chelat magnezowy czy cytrynian. Co najważniejsze jak do tej pory nie udowodniono, że jakakolwiek forma kreatny jak skuteczniejsza od klasycznego monohydratu który jest najtańszy i najdokładniej zbadany. Wydaje się więc, że każda kolejna forma powstająca w laboratoriach to przede wszystkim zabieg marketingowy i śmiało możemy stosować to co jest sprawdzone na milionach osób. Jak właściwie suplementować kreatynę? Od „Złotych czasów” kulturystyki czyli ery Arnolda przyjmuje się że właściwa porcja kreatyny to około 5g niezależnie od wagi i stażu konkretnej osoby. Wartość tą jak najbardziej możemy uznać za właściwy punkt odniesienia jednak nic nie stoi na przeszkodzie by nieco dostosować porcję do swoich indywidualnych parametrów. Według wielu badań bardzo dobrze działający dawką jest porcja dobowa gdzie 1g kreatyny odpowiada 10 kg masy naszego ciała. Dla osoby ważącej więc 60 kg będzie to 6 g dziennie, dla osoby ważącej 100 kg odpowiednio 10 g dziennie. Najbardziej efektywnie jest podzielić sobie taką dawką na 2 porcje i stosować około treningowo. Jest to w większości optymalny sposób który w pełni pozwoli nam wykorzystać potencjał kreatyny. Faza ładowania – czym jest oraz czy warto stosować? Jest to krótki czas najczęściej 5- 7 dni kiedy stosujemy bardzo duże dawki kreatyny w celu szybszego nasycenia komórek mięśniowych. Najczęściej przyjmujemy dawkę dobową rzędu 0,3-0,4 g na każdy kilogram masy ciała. Według wielu badań rzeczywiście znacznie szybciej osiągamy wyższy poziom kreatyny w komórkach jednak nie do końca jest to potrzebne. Przy suplementacji stałymi dawkami 5-10 g w ciągu około 15 – 20 dni również osiągniemy maksymalny poziom kreatyny w mięśniach bez konieczności fazy ładowania. Jak więc widać ma ona sens głównie wtedy gdy chcemy przeprowadzić krótki cykl lub suplementację kreatyną stosujemy jako element terapii po przyjmowaniu środków dopingujących. W znakomitej większości przypadków warto więc odpuścić ten etap i stosować stałe dawki. Stosowanie cykliczne czy całoroczne? Jest to jeden z najbardziej kontrowersyjnych tematów dotyczących kreatyny. Jeszcze kilka lat temu zdecydowana większość osób trenujących siłowo stosowała kreatynę w cyklach trwających pomiędzy 4 a 10 tygodni. O ile dolna granica rzeczywiście nie miała większego sensu, tak cykle około 2 miesięczne były standardem i wydawały się być w pełni optymalne. Obecnie jednak sytuacja mocno się zmieniła i wiele osób stosuje kreatynę cały rok w stałej suplementacji. Według wielu nowych badań odporność organizmu na kreatynę nie zwiększa się i może być ona stosowana długi czas. Warto jednak pamiętać że odczucia doraźne z czasem spadają dlatego w okresie roztrenowania, kontuzji, lżejszych treningów itp. nie warto stosować tego suplementu. Złotym środkiem wydaje się być więc stwierdzenie że kreatynę przyjmujemy zawsze w okresie ciężkich treningów. Jako naturalna substancja dostarczana między innymi z czerwonym mięsem nie jest ona nieznana dla naszego organizmu. Kto powinien sięgać po kreatynę oraz jakie zapewnia rezultaty? Suplementację kreatyną mogą rozpocząć osoby trenujące siłowo, wytrzymałościowo – siłowo bądź siłowo – szybkościowo. Jako że jest to naturalna i bezpieczna substancja nie jest wymagany duży staż i może być z powodzeniem wykorzystywana nawet przez osoby początkujące. Zalecamy jednak by przez pierwsze miesiące treningów nie sięgać po kreatynę gdyż w tak krótkim czasie może ona nie być praktycznie odczuwalna. Przyjmuje się, że pierwsze kilka miesięcy to etap pracy nad techniką ćwiczeń i czas w którym postępy przychodzą zaskakująco łatwo. Idealnym okresem na pierwszy raz z kreatyną jest więc czas kiedy odczujemy że nasza progresja nie jest już tak szybka, a nawet mamy duże problemy z pokonywaniem nowych barier mimo zmian treningu czy diety. Podczas cyklu na kreatynie pierwsze efekty odczuwamy po około 10 dniach kiedy to pompa na treningu jest bardziej intensywna, mięśnie twardsze, a sztanga staje się delikatnie lżejsza. Potem działanie kreatyny utrzymuje się jeszcze przez dość długi czas, jednak powoli staje się coraz mniej odczuwalne. Niektóre osoby przerywają wtedy cykl, inne jednak dalej próbują walczyć o kolejne kilogramy. Poza wzrostem siły z pewnością łatwiej przychodzi nam budowanie masy mięśniowej, oczywiście o ile zapewnimy odpowiednią jakość i ilość budulca w postaci białek i związki energetyczne. Jak widać więc kreatyna to produkt dla każdego kto ciężko trenuje i chce osiągnąć widoczne rezultaty. Jest to suplement relatywnie ekonomiczny, doskonale przebadany oraz bezpieczny dlatego z pewnością warto przetestować Jego potencjał na sobie.
    1 punkt
  2. Izolat Białka Serwatkowego - wszystko na temat WPI Białko to najważniejszy makroskładnik dla kulturystów oraz osób uprawiających dyscypliny siłowe i sylwetkowe. Stanowi ono budulec dla naszych mięśni, a diety oparte o wysoką zawartość białka są najpopularniejsze zarówno podczas budowania masy mięśniowej jak i również redukcji tkanki tłuszczowej. Niestety z codziennej diety dostarczenie odpowiedniej ilości białka jest w wielu przypadkach bardzo trudne ze względu na szkołę czy pracę. Z pomocą przychodzą nam jednak odżywki białkowe które z reguły posiadają pyszny smak, świetny profil aminokwasowy oraz łatwość w przygotowaniu. Czym są popularne odżywki białkowe? Są to produkty zróżnicowanego pochodzenia które w bardzo łatwy sposób pomagają nam uzupełnić codzienne braki w odżywianiu. Najpopularniejsze na rynku to Koncentraty i Izolaty białka serwatkowego ( WPC oraz WPI ), białka z albuminy wołowej, białka jajeczne, sojowe, kazeinowe czy też miksy kilku różnych frakcji. W zależności od rodzaju posiadają odmienny profil aminokwasowy, różnią się także stężeniem protein w produkcie, smakiem oraz czasem wchłaniania. Za białko wzorcowe dla człowieka uważa się białko jaja kurzego gdzie BV=100 czyli oznacza, że białko jest w stanie się całkowicie przyswoić. Niektóre odżywki posiadają jednak jeszcze wyższą wartość biologiczną co oznacza, że nie tylko są w stanie się całkowicie przyswoić, ale dodatkowo nasilają wchłanianie aminokwasów z innych źródeł. Izolat białka serwatki – król odżywek białkowych? Jak już wspomnieliśmy wyróżniamy wiele rodzajów białek. Nie bez powodu jednak to właśnie Izolat białka serwatkowego uważany jest za białko niemal perfekcyjne. Nawet zawodowi kulturyści przed przygotowaniem do zawodów wykorzystują przede wszystkim ten rodzaj białka. Możemy zatem twierdząco odpowiedzieć na postawione pytanie – dla większości izolat serwatki to najlepsze białko na rynku. Dlaczego tak jest ? Znakomita przyswajalność. WPI posiada wartość biologiczną BV=159 przez co całkowicie się wchłania, a dodatkowo zwiększa możliwość przyswojenia białka z innych, nawet niepełnowartościowych źródeł. Spożywane więc w okolicach innych posiłków jest świetnym uzupełnieniem kluczowych aminokwasów. Jest to białko wyjątkowo bogate w BCAA oraz EAA które nie mogą być syntezowane przez nasze ciało i muszą być dostarczane z zewnątrz w postaci pożywienia. Bardzo ważną rolę odgrywa także czas wchłaniania. Według wielu badań izolat opuszcza przewód pokarmowy i dociera do krwiobiegu już po kilkunastu minutach co jest bardzo ważne szczególnie w porach około treningowych lub porannych. Bardzo dobre parametry. Wybierając odżywkę białkową często zwracamy dużą uwagę na to ile tak naprawdę białka dostajemy za daną cenę. Izolaty posiadają najwyższe stężenie sięgające nawet 90%. Oznacza to, że mimo nieco wyższej ceny względem innych białek otrzymujemy znacznie więcej tego na czym nam zależy. Dla porównania większość produktów opartych o WPC nie przekracza 76% co jest znaczną różnicą. Nie mniej istotne jak samo poziom białka jest obecność węglowodanów i tłuszczy. W wielu niższej klasy odżywkach każda porcja to kilka gram nieprzyswajalnej laktozy oraz tłuszczu. W przypadku izolatu białka serwatkowego wartości te są zazwyczaj symboliczne i nie przekraczją 1 grama na każdą porcję. Uniwersalność zastosowania. Wraz z doskonałymi parametrami wiąże się także możliwość wykorzystywania izolatu serwatki nawet w okresie najbardziej restrykcyjnej diety. Dla osób budujących masę mięśniową pojedyncze gramy cukru nie mają zapewne wielkiego znaczenia, jednak inaczej wygląda to w okresie pracy nad rzeźbą i definicją. Tu gdzie liczą się detale izolat staje się niezastąpionym źródłem protein najwyższej jakości. Dzięki bardzo szybkiej przyswajalności jest to najlepszy wybór po treningu, rano czy też zawsze gdy potrzebujemy szybkiego dopływu aminokwasów. Sprawdza się także pomiędzy posiłkami jeśli odpowiednio połączymy go np. z masłem orzechowym które spowolni Jego wchłanianie. Walory organoleptyczne. Izolaty serwatki to białka kompletne i doskonałe, jednak przy tym również świetnie smakują i potrafią zastąpić nam nawet ulubiony deser. WPI jest produkowane przez wielu producentów przez co możemy wybierać niemal wśród kilkudziesięciu smaków. Tego rodzaju białka w odróżnieniu od innych źródeł niemal zawsze posiadają instanizowany surowiec przez co bardzo łatwo się rozpuszczają i nie tworzą grudek czy nadmiaru piany. Dla kogo zatem możemy polecić Izolat Białka Serwatkowego? Jak już wyjaśniliśmy jest to najbardziej kompletny rodzaj odżywek białkowych niemal całkowicie pozbawiony wad. Może być stosowany absolutnie przez każdego już od pierwszego dnia na siłowni. Nawet osoby nieaktywne fizycznie mogą sięgać po niego jako uzupełnienie diety i zdrowego stylu odżywiania. Świetnie komponuje się także z różnymi wypiekami, deserami czy koktajlami. Czy zatem ten rodzaj białka ma jakieś wady? Bardzo trudno wskazać słabe strony tego rodzaju odżywki gdyż jest w pełni kompletna jeśli jednak bardzo chcemy możemy wskazać nieco wyższą cenę względem innych źródeł białka. Pamiętajmy jednak, że w dużej mierze wynika ona z jakości i bardzo dobrych parametrów. Porównując więc cenę takiej samej ilości izolatu i koncentratu pamiętajmy, że w przypadku tego pierwszego otrzymujemy więcej białka ze względu na różnicę w stężeniu. Innym delikatnym minusem mogą być możliwe uczulenia w przypadku osób ze skrajną nietolerancją produktów pochodzenia mlecznego, jednak należą one do rzadkości.
    1 punkt
  3. Gainer na masę czyli odżywki na mięśnie Przygodę z siłownią najczęściej rozpoczynamy z dwóch różnych powodów. Najczęściej pragniemy zgubić nadmiar kilogramów w szczególności z brzucha gdyż zaczynamy odczuwać dyskomfort z tym związany. Jednak nie brakuje również osób które na siłownie przychodzą bardzo szczupłe i ich priorytetem jest zwiększenie swojej masy ciała, najlepiej w taki sposób aby przede wszystkim zwiększyła się nasza masa mięśniowa. U osób które zostały obdarowane tzw. Ektomorficznym typem budowy jest to bardzo trudne gdyż cechą charakterystyczną jest szybki metabolizm oraz brak tendencji do odkładania się zarówno tkanki tłuszczowej jak i masy mięśniowej. Jedynym sposobem jest dostarczenie odpowiedniej nadwyżki kalorycznej która umożliwi nam wzrost wagi. Ważna rola diety. Choć dieta kojarzy nam się przede wszystkim z redukcją tkanki tłuszczowej i odchudzaniem, to również osoby dążące do wzrostu wagi powinny wprowadzić określone zasady żywieniowe. Najistotniejszą rolę odgrywa nadwyżka kaloryczna co oznacza że musimy każdego dnia dostarczyć więcej kalorii niż wynosi nasze zapotrzebowanie. Poza samą ilością kalorii ważne jest także ich jakość oraz stosunkowo wysoka podaż biała – budulca dla naszych mięśni. Osoby o szybkim metabolizmie oczywiście mogą pozwolić sobie na nieco więcej i w ich przypadku regularnie posiłki oszukane są nawet wskazane, tak warto jednak wybierać na co dzień produkty wysokiej jakości. Często jednak wzrost wagi jest bardzo oporny i musimy dostarczać naprawdę duże ilości kalorii. Ciągłe pożywanie tak dużej ilości jedzenia nie jest jednak komfortowe dlatego decydujemy się sięgać po popularne gainery. Czym jest odżywka gainer? To przyjęta nazwa odżywki węglowodanowo-białkowej. Na rynku możemy znaleźć setki tego rodzaju produktów które różnią się pomiędzy sobą wieloma aspektami taki jak między innymi: proporcje makroskładników cena smak ilość i jakość białka źródła węglowodanów substancje dodatkowe wielkość opakowania Jak widać istnieje wiele zmiennych poprzez które produkty te mogą być od siebie całkowicie odmienne. Najpopularniejsze gainery na masę zazwyczaj posiadają około 15-20% białka, około 70% węglowodanów oraz niewielki dodatek tłuszczy. Według wielu są to idealne proporcje do budowania masy mięśniowej u ektomorfików. Zalety i wady tego rodzaju odżywek - gainerów. Przede wszystkim dostarczają one składników odżywczych niezbędnych do wzrostu masy ciała. Jeśli więc zapewnią nam odpowiednią nadwyżkę kaloryczną wówczas będziemy mogli spodziewać się wzrostu dobrej jakościowo masy mięśniowej. Poza tym ze względu na sporą zawartość węglowodanów, a niekiedy również cukrów prostych bardzo dobrze smakują i pozwalają w szybki i prosty sposób dostarczyć prawdziwą bombę kaloryczną. Gainera możemy zabrać ze sobą niemal wszędzie a Jego przyrządzenie nie stanowi najmniejszego problemu. Największą wadą tego rodzaju produktów jest fakt, że z pewnością nie powinny być stosowane przez każdego. U osób z nieco wolniejszym metabolizmem mogą prowadzić do gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Ma to związek nie tylko z dużą kalorycznością, ale także ze stosunkowo niską jakością używanych węglowodanów – najczęściej w nieco bardziej ekonomicznych produktach. Zbyt duża porcja przyjęta jednorazowo może także nadmiernie obciążać układ pokarmowy i powodować zbyt duże uczucie sytości. Jaki gainer wybrać? Jak już wspomnieliśmy istnieją setki produktów tego typu dlatego nie będziemy wskazywać konkretnych produktów gdyż zależy to od naszych indywidualnych parametrów. Powinniśmy jednak sięgać po produkty które przede wszystkim posiadają nie mniejszą zawartość białka niż około 15%. Gdy proporcje białka do węglowodanów są jeszcze mniejsze taka odżywcza nie posiada tak dużego potencjału anabolicznego. Ważne jest także zwrócenie uwagi na źródła białka. Idealnym rozwiązaniem będzie wybór produktu który zawiera tylko i wyłącznie pełnowartościowe źródła białka takie jak WPC, WPI , białka mleka, kazeina czy białko jajeczne. Powinniśmy unikać białek niepełnowartościowych takich jak soja, białko pszeniczne czy ryżowe. Istotne jest również stosunkowo umiarkowane użycie cukrów prostych i stosowanie przede wszystkim węglowodanów złożonych o niższym indeksie glikemicznym. Wszelkiego rodzaju dodatki takie jak BCAA, Glutamina czy Kreatyna to najczęściej tylko chwyt marketingowy gdyż są to często jedynie znikome dawki. Gainer przy wyższym poziomie tkanki tłuszczowej? Niektóre osoby nie mają zbyt sprzyjającej genetyki i mimo stosunkowo szczupłej budowy mają tendencje do odkładania się tłuszczu np. w okolicach brzucha czy bioder. Gainery w takiej sytuacji nie są najczęściej trafionym produktem gdyż tego rodzaju tendencja może świadczyć o słabej wrażliwości insulinowej i złej reakcji na nadmiar węglowodanów. Jednak jeśli nie możemy sobie pozwolić na dostarczenie wszystkich makroskładników z pożywienia warto wybierać gainery o składach nieco bardziej dostosowanych do naszej budowy które minimalizują ryzyko przyrostu tkanki tłuszczowej. Tego rodzaju produkty mają zazwyczaj większą zawartość białka od 30 do nawet 50% oraz analogicznie mniej węglowodanów. Co więcej są one zazwyczaj lepszej jakości gdyż ich źródłem nie są glukoza czy maltodekstryna jak w większości przypadków. Możemy znaleźć produkty oparte o węglowodany pochodzące np. z owsa, wysokiej jakości skrobi czy opatentowanych źródeł o niskim IG. Tego rodzaju produkty są bardziej sycące, zawierają więcej cennych składników odżywczych oraz lepiej sprawdzają się u osób z tendencją do tycia. Ich największym minusem jest jednak cena która może być nawet dwukrotnie wyższa od produktów skierowanych dla ektomorfików.
    1 punkt
  4. Naturalne spalacze tłuszczu Każda osoba zaczynająca swoją przygodę z jakimkolwiek rodzajem aktywności fizycznej marzy o estetycznej i atrakcyjnej sylwetce. Tyczy się to nie tylko sportów typowo sylwetkowych, lecz w przypadku każdej aktywności pragniemy aby nasze ciało było naszą wizytówką. Wiele z nas na pewnym etapie pragnie sobie nieco pomóc i skrócić czas niezbędny do uzyskania idealnej figury. Bardzo często w ten sposób zaczynamy interesować się mocniej różnymi rodzajami diet, specjalnymi produktami czy też suplementacją która może pomóc nam w zredukowaniu nadmiaru tkanki tłuszczowej. Nie każdy jednak ma ochotę sięgać po bezkompromisowe rozwiązania i dąży do niewielkich zmian poprzez stosowanie pojedynczych dodatków zarówno w postaci żywności specjalistycznej jak i również suplementów. Odpowiednie substancje wspomagające odchudzanie możemy znaleźć niemal w każdej postaci. Wiele z nich widujemy niemal codziennie we własnej kuchni a zaliczamy do nich między innymi ostre przyprawy, pieprz kajeński czy herbaty różnego pochodzenia. Istnieje wiele produktów które poprzez działanie termogeniczne, antyoksydacyjne czy też diuretyczne mogą być nieocenione w osiągnięciu wymarzonej sylwetki. Produkty które często dostępne są w standardowych sklepach nierzadko są podstawowymi składnikami zaawansowanych suplementów nazywanych spalaczami tłuszczu. To najlepiej pokazuje jak wielki potencjał czasami posiadamy dosłownie na wyciągnięcie ręki. Naturalne spalacze tłuszczu tak jak wspomnieliśmy znajdziemy również w postaci suplementów. Wiele najwyższej klasy producentów oferuje produkty oparte o naturalne składniki. Wielu z nich posiada również certyfikaty na surowce najlepszej jakości z pewnego pochodzenia. Do najskuteczniejszych, a jednocześnie najbardziej popularnych suplementów z tej grupy możemy zaliczyć kofeinę, synefrynę, ketony malinowe czy fukoksantynę. Są to produkty naturalnego pochodzenia o dużej skuteczności. Na rynku bez problemu niemal każdy z nich otrzymamy w postaci monopreparatu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by wybrać kilka z nich i stosować je razem, tak aby cały zestaw był ściśle dopasowany do naszych potrzeb i oczekiwań. Do jednych z najbardziej wydajnych i ekonomicznych produktów wysokiej jakości możemy zaliczyć produkowane przez #RAW oraz Haya Labs. Najczęściej zawierają one optymalne dawki i są wolne od zbędnych dodatków i wypełniaczy. Czy naturalne spalacze tłuszczu są skuteczne? Biorąc pod uwagę skuteczność zawsze należy brać pod uwagę konkretną substancję. Pamiętajmy też że istnieje wielu związków które nie wpływają bezpośrednio na tkankę tłuszczową, jednak poprzez ich właściwości prozdrowotne, energetyczne czy diuretyczne również przyczyniają się do osiągnięcia szczupłej sylwetki. Odpowiedź na postawione pytanie jest jednak zdecydowanie twierdząca ponieważ przy stosowaniu tego typu produktów jak najbardziej możemy uzyskać ciało z bardzo niskim poziomem tkanki tłuszczowej. Oczywiście nie zapewniają nam one tak szybkiego spadku wagi jak wskazują kolorowe reklamy bądź takiego jaki potencjał posiadają najsilniejsze środki farmakologiczne. Istotnie jednak wpływają praktycznie na każdy proces powiązany z utratą wagi i pozwalają osiągnąć świetne rezultaty przy mniejszym wysiłku. Istotną przewagą tej grupy produktów jest także bezpieczeństwo ich stosowania. W przypadku silnych środków farmakologicznych musimy brać pod uwagę możliwość złego samopoczucia, silnych bólów głowy, efektu Jo-Jo czy także zaburzeń metabolizmu. Naturalne spalacze są dużo łagodniejsze dla naszego organizmu dlatego nawet po ich odstawieniu nie odczuwamy żadnego braku czy niepokoju. Istnieje również wiele produktów które możemy stosować nawet przy lekkim nadciśnieniu, a lista naturalnych produktów działających prozdrowotnie jest również bardzo długa. Stosując także odpowiedniej jakości żywność dostarczamy przy okazji cenne związki witaminowe, mineralne czy regulujące pracę układu pokarmowego. Żywność czy suplementy? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi gdyż każda z tych grup ma nieco inne plusy. Przede wszystkim wybierając produkty żywnościowe takie jak cynamon, papryka, grejpfrut itp. dostarczamy cenne substancje odżywcze. Dodatkowo większość z tych produktów posiadamy na co dzień w domu więc nie obciążają nas finansowo. Przewagą suplementów jest natomiast obecność zdecydowanie większych dawek kluczowych dla redukcji tłuszczu substancji, brak cukrów jakie towarzyszą nam w przypadku np. owoców oraz łatwa forma podania. Przy żywności musimy zwracać także uwagę na walory smakowe. Optymalnym rozwiązaniem wydaje się zatem być połączenie obu tych źródeł cennych substancji i bazować przez cały czas na produktach spożywczych i przyprawach które mogą pomóc nam w redukcji tłuszczu. Suplementy natomiast warto włączyć okresowo w czasie występowania stagnacji bądź w okresie kiedy najbardziej zależy nam na stosunkowo szybkim pozbyciu się nadmiaru tłuszczu. Najskuteczniejsze naturalne spalacze tłuszczu w postaci suplementów, możemy znaleźć w stale aktualizowanym rankingu spalaczy, gdzie zaprezentowane są najlepsze tabletki na odchudzanie Podsumowując więc naturalne substancje niezależnie od postaci w jakiej je dostarczamy mają liczne zalety. Przede wszystkim naprawdę mogą być skuteczne i pomagają nam osiągnąć szczupłą sylwetkę. Nie wykazują także w większości przypadków niemal żadnych skutków ubocznych co jest ich niewątpliwym plusem. Warto także podkreślić łatwy dostęp do tego rodzaju produktów oraz stosunkowo atrakcyjne ceny które nie nadszarpną mocno naszego budżetu. Wiele z nich korzystnie wpłynie także na nasze zdrowie oraz samopoczucie dlatego w pewnym stopniu każdy nas powinien rozważyć wprowadzenie ich do codziennej diety. Dodajmy także że wiele tego rodzaju produktów stosujemy na co dzień nawet jeśli nie robimy tego do końca świadomie. Kto z nas nie pije nigdy kawy, nie używa pieprzu czy nie próbuje owoców cytrusowych(?).
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...