Skocz do zawartości

Rekomendowana wypowiedź

Napisano ponad rok temu

Twoja mama i Popeye mieli rację mówiąc, że w szpinaku tkwi siła! Te  niepozorne  zielone  listki  są bogate w zdrowe  składniki odżywcze: żelazo, kwas foliowy i mnóstwo azotanów. Wszyscy wiemy, że jedzenie warzyw jest korzystne dla zdrowia, a zwłaszcza dla układu krążenia i optymalnej wydolności organizmu. Warzywa zielone zawierają tyle zdrowych bio składników, że naukowcy dopiero zaczynają rozumieć znaczenie niewielkiej części z nich.

Szpinak jest bogaty także w betainę (trójmetyloglicynę). To związek chemiczny pomagający budować masę mięśniową, siłę i moc. Każde 100 g szpinaku to aż 577 mg betainy. Nazwa betainy pochodzi od angielskiego słowa beet, czyli buraka, ponieważ pozyskuje się ją z melasy z buraków cukrowych, l choć buraki faktycznie zawierają sporo betainy, to szpinak i kiełki pszenicy także są jej znakomitym źródłem.

 

Naturalna betaina, podobnie jak inne związki chemiczne występujące w roślinach (polifenole, przeciwutleniacze, witamina C itp.) ma za zadanie chronić roślinę przed wpływem środowiska zewnętrznego i skutkami wszelakiego stresu. Ale tak samo jak pomagają roślinom, tak mogą też pomagać ludziom lub zwierzętom. A chyba nie ma wielu rzeczy bardziej stresujących organizm pod względem fizycznym niż intensywny dzień na siłowni, zwłaszcza na diecie nisko węglowodanowej i przy dwóch sesjach aerobowych dziennie. Brzmi znajomo?

 

Betaina to zasadniczo aminokwas glicyna z dodanymi trzema grupami metylowymi. Sprawia to, że betaina jest świetnym źródłem metylu. W ludzkim ciele zachodzi wiele reakcji chemicznych wymagających przekazania metylu z jednego do drugiego metabolicznie czynnego związku. Na przykład kreatyna powstaje z połączenia glicyny i argininy Po połączeniu ulegają one metylacji, którą wywołuje SAMe, składnik wytwarzany naturalnie przez organizm w wyniku metylacji homocysteiny betaina.

Niektórzy z was pewnie pamiętają, że w jednym z poprzednich kułów pisałem o tym, że wysoki poziom homocysteiny we krwi powiązany jest z chorobami układu krążenia, depresją i stanami zapal Ponieważ betaina może przekazywać metyl homocysteinie, w w czego konwertuje ona do aminokwasu metioniny, betaina ma potencjał do obniżania poziomu homocysteiny we krwi. Badanie prowadzone przez norweskich naukowców wykazało związek pomiędzy wysokim poziomem betainy w osoczu a obniżeniem marł czynników ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Czy poi efekt można osiągnąć przy pomocy suplementacji betaina, w kolejne badania. Jednak European Food Safety Authority (EFSA zaakceptowała stwierdzenie, że 1,5 g betainy dziennie pomaga normować metabolizm homocysteiny.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...