WszystkoWporzo Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Witam szanownych kolegów! Ostatni raz cyklowałem jakieś 3 lata temu. Postanowiłem zrobić nowy mini-cykl, który miał być wstępem do dłuższej bomby. Przed cyklem oczywiście robiłem badania - LH, FSH, tarczyca, wątroba, nerki i hormony OK. Zacząłem od Cypionatu. 125mg co 3 dni (pon i czwartek) czyli łącznie 250mg tygodniowo. Po dwóch tygodniach Estradiol skoczył do 110, prolaktyna do 30. Dorzuciłem więc Symex - 1/4 tabletki 25mg przy każdym strzale. Estradiol po 2 tygodniach spadł do 50 (minimalnie ponad normę), ale prolaktyna nadal wahała się w zakresie 24-25. Przez cały okres stosowania SAA libido było OK, erekcja była OK, nie miałem problemów z sutkami itp. Po miesiącu dorzuciłem HCG - 500ui co 5 dni. I teraz zaczęły się problemy... Codziennie rano bóle głowy, lekkie zawroty głowy, jakieś napady lęku/paniki, senność itp. Odstawiłem cypionat i przeszedłem na propa. Zacząłem od 75-100mg co 2 dni. Godzinę przed każdym zastrzykiem 1/4 Symexu. Estradiol był na poziomie 25-30 czyli połowa normy. Prolaktyna cały czas 18-19. Niestety skutki uboczne - bóle głowy, zawroty głowy, senność, zmęczenie, ataki jakiejś paniki itp - nie zniknęły. W badaniach krwi wszystko OK poza tą prolką cały czas w okolicy 20. W trakcie cyklu wszystkie badania w normie. Jedynym problemem był Hematokryt - po miesiącu stosowania SAA wynosil 52. Zacząłem pić więcej wody + brać na noc nattokinaze 300mg. Na poprzednim cyklu te 3 lata temu nie było takich jaj. I tutaj moje pytanie... Czy spotkaliście się z tym, że HCG powoduje właśnie takie jazdy? Prolaktyna jest minimalnie ponad normę, ale nie sądzę że to ona jest powodem tych bolów głowy, napadów lęku itp. Obstawiam, że albo Symex albo HCG mi szkodzi w taki właśnie sposób. Na zagranicznych forach znalazłem dość sporo tematów, że u niektórych facetów HCG może powodować takie sajdy - zwłaszcza te napady paniki. Nigdy wcześniej nie miałem z tym problemów i byłem aż za bardzo spokojną i opanową osobą. Nie wiem czy odpuścić sobie całkowicie HCG i zastapić go Kissepeptin czy są jeszcze jakieś inne sposoby. Jeśli chodzi o estro i prolkę to czy dorzucenie np 50mg masteronu rozwiąże problem? Też się spotkałem z opinią, ze DHT może jeszcze bardziej nakręcić jakieś ataki paniki. Cytuj
kulturalnesuple Napisano 13 Października Napisano 13 Października Cześć, Twoja sytuacja wydaje się dość skomplikowana, ale postaram się podejść do tego merytorycznie. Przede wszystkim warto pochylić się nad kilkoma aspektami: HCG a objawy: To prawda, że HCG może u niektórych osób wywoływać skutki uboczne, takie jak stany lękowe, napady paniki czy zawroty głowy. Mechanizm może być związany ze stymulacją jąder do produkcji testosteronu, co wpływa na wzrost poziomu estradiolu i potencjalnie na prolaktynę. Nawet jeśli prolaktyna nie jest znacznie podwyższona, niektórzy są bardziej wrażliwi na jej działanie. Są także doniesienia, że HCG może wpływać na centralny układ nerwowy, co prowadzi do zmian nastroju. Jeśli te objawy zaczęły się po wprowadzeniu HCG, istnieje duże prawdopodobieństwo, że to właśnie ono jest źródłem problemów. Prolaktyna: Twój poziom prolaktyny nie jest dramatycznie wysoki, ale faktycznie może powodować pewne objawy, takie jak senność czy zmęczenie. Możliwe, że twoje ciało jest bardziej wrażliwe na nawet nieznacznie podwyższone wartości. Warto rozważyć, czy nie skonsultować się z lekarzem w sprawie leków obniżających poziom prolaktyny, jak np. kabergolina lub bromokryptyna. Jednak jeśli uważasz, że prolaktyna nie jest głównym problemem, to może nie warto od razu po nie sięgać. Symex (inhibitor aromatazy): Stosowanie 1/4 tabletki przy każdym strzale cypionatu lub propionatu mogło nadmiernie obniżyć poziom estradiolu, co również może prowadzić do problemów z samopoczuciem. Pamiętaj, że zbyt niski poziom estrogenu może powodować bóle głowy, stany lękowe i zmęczenie. Twoje wartości estradiolu (25-30) są poniżej połowy normy, co może sugerować, że tłumisz go za bardzo. Spróbuj zmniejszyć dawkę Symexu, a może poczujesz poprawę. Hematokryt: Podwyższony poziom hematokrytu (52%) może wpływać na ogólne samopoczucie. Jest to częsty efekt uboczny stosowania SAA, zwłaszcza w dłuższych cyklach. Wysoki hematokryt powoduje zwiększenie lepkości krwi, co może prowadzić do bólów głowy, zmęczenia, a także podnosi ryzyko zakrzepów. Twój sposób na poprawę - zwiększenie spożycia wody i nattokinaza - to dobre kroki, ale jeśli poziom hematokrytu utrzymuje się na takim poziomie, warto rozważyć oddanie krwi (tzw. upust krwi) lub inne metody jego kontrolowania. Masteron i DHT: Zastosowanie masteronu może pomóc, ponieważ jest to DHT (dihydrotestosteron), który może działać jako antagonista estrogenów, co może pomóc w stabilizacji estradiolu i prolaktyny. Jednak z drugiej strony, DHT u niektórych osób może nasilać lęki i niepokój, zwłaszcza przy już istniejących problemach z nastrojem. Jeśli masz skłonność do takich objawów, ostrożnie z wprowadzeniem masteronu. Podsumowanie: HCG może być przyczyną problemów, więc warto rozważyć jego odstawienie i obserwowanie, czy objawy ustępują. Prolaktyna: Jest na granicy normy, ale jeśli objawy utrzymują się, można spróbować obniżyć jej poziom farmakologicznie. Estradiol: Jest na niskim poziomie, być może zbyt niskim – warto rozważyć zmniejszenie dawki Symexu. Hematokryt: Kontroluj dalej poziom poprzez zwiększone nawodnienie, a jeśli nie spadnie, rozważ oddanie krwi. Masteron: Może pomóc w kwestii estradiolu, ale może również nasilić problemy z nastrojem. Jeśli po tych zmianach objawy będą się utrzymywać, może warto rozważyć konsultację z endokrynologiem, aby lepiej dopasować terapię. Powodzenia i zdrowia! Kulturalne Suple 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź