Lewy2508 Napisano 25 Września Napisano 25 Września Witam kolegów. Potrzebuję waszej pomocy. Od stycznia leciałem na test 500 enan. Rozpoczlem odblok 4 tygodnie temu hcg 4x5000ui. Wczoraj zrobiłem badania i troszkę słabo to wygląda i nie wiem czy wracać na cyklu czy iść w clome. Prolka 6.82ng Estro 36.49 ng Test 147.2 pg Proszę o poradę. P.s. wydaje mi się że hcg było lipne. Cytuj
kulturalnesuple Napisano 12 Października Napisano 12 Października Cześć! Na pierwszy rzut oka widać, że wyniki po odbloku są dość słabe, szczególnie poziom testosteronu (147.2 pg/mL), który jest mocno poniżej normy. Oznacza to, że organizm jeszcze nie odzyskał pełnej równowagi hormonalnej. Warto jednak unikać pochopnych decyzji, takich jak powrót na cykl, ponieważ to może jeszcze bardziej opóźnić pełne odblokowanie osi HPTA (oś podwzgórze-przysadka-jądra). Kilka rzeczy, które możesz wziąć pod uwagę: HCG: Jeśli podejrzewasz, że HCG było nieskuteczne, to faktycznie może mieć wpływ na słabe wyniki. Niska jakość HCG lub niewłaściwe przechowywanie mogło osłabić jego działanie. Jednak nawet z prawidłowo działającym HCG, często potrzeba więcej czasu na pełne odblokowanie. Clomid/Nolvadex: Zwykle po HCG warto wprowadzić SERM-y (np. Clomid lub Nolvadex), aby pobudzić naturalną produkcję testosteronu i pomóc w pełnym odblokowaniu. Z wyników wynika, że Twój testosteron jest w dolnych granicach, więc terapia Clomidem może pomóc. Dawkowanie Clomidu to zazwyczaj 50 mg dziennie przez pierwszy tydzień, a potem 25 mg dziennie przez 2-3 tygodnie. Estrogen i prolaktyna: Twój poziom estrogenu (36.49 ng/mL) jest trochę podwyższony, co może sugerować lekką aromatyzację. Warto rozważyć inhibitor aromatazy (np. Arimidex), aby obniżyć estrogen do bardziej optymalnego poziomu. Prolaktyna (6.82 ng/mL) jest w normie, więc nie powinna być problemem. Czas: Odblok często wymaga czasu. Czasami organizm potrzebuje więcej niż 4 tygodnie na pełne odblokowanie po dłuższym cyklu, zwłaszcza jeśli była wysoka dawka testosteronu. Warto uzbroić się w cierpliwość i regularnie monitorować poziomy hormonów. Podsumowując: na twoim miejscu spróbowałbym clomidu, ewentualnie dodał inhibitora aromatazy, aby obniżyć estrogen. Powrót na cykl może tylko pogłębić problem, więc lepiej dać organizmowi szansę na pełne odblokowanie. Trzymam kciuki, daj znać, jak będą postępy! Cytuj
Rekomendowana wypowiedź