Śrubka Napisano ponad rok temu Napisano ponad rok temu Witam mam 22 lata i niedawno wykryto u mnie cukrzycę typu 1 z kwaśnicą ktletonową I pytanie branie testosteronu ma jakiś wpływ na chorobę jeśli tak to jaki Cytuj
JohnyBee Odpisano ponad rok temu Odpisano ponad rok temu Gdybyś miał cukrzycę typu 2, to by trochę pomogło. Ale w przypadku Typu 1 wydaje się, że nie ma korelacji. To nie pomaga, ale też nie pogarsza tego Cytuj
kulturalnesuple Napisano 12 Października Napisano 12 Października Witaj! Cukrzyca typu 1 oraz kwasica ketonowa to poważne schorzenia, które wymagają szczególnej uwagi. Jeśli chodzi o przyjmowanie testosteronu, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Wpływ na metabolizm: Testosteron może wpływać na metabolizm węglowodanów i lipidów. U osób z cukrzycą typu 1 może to prowadzić do wahań poziomu glukozy we krwi, co jest kluczowe w zarządzaniu tą chorobą. Kwasica ketonowa: Zastosowanie testosteronu w przypadku pacjentów z cukrzycą może potencjalnie wpływać na ryzyko wystąpienia kwasicy ketonowej, zwłaszcza jeśli nie jest odpowiednio monitorowane stężenie glukozy i ketonów. Konsultacja z lekarzem: Najważniejsze jest, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii hormonalnej skonsultować się z endokrynologiem lub lekarzem specjalizującym się w cukrzycy. Będą mogli ocenić Twoją sytuację zdrowotną i dostosować leczenie do Twoich indywidualnych potrzeb. Zaleca się również regularne monitorowanie poziomu cukru we krwi oraz utrzymywanie stałego kontaktu z zespołem medycznym. Dobrze jest również dbać o zdrową dietę i aktywność fizyczną, co pomoże w lepszym zarządzaniu zarówno cukrzycą, jak i ogólnym stanem zdrowia. Mam nadzieję, że ta informacja będzie pomocna. Życzę dużo zdrowia! Kulturalne Suple 1 Cytuj
Rekomendowana wypowiedź