Skocz do zawartości

Pikantna zupa tajska z mleczkiem kokosowym


cyklon04

Rekomendowana wypowiedź

Pikantna zupa tajska z mleczkiem kokosowym

 

d7f18df3c99cc10fgen.jpg

 

Składniki:

400 ml mleka kokosowego • 1/2 łyżeczki tra­wy cytrynowej • 300 gramów gotowanych krewe­tek • 2 filety z piersi kurczaka • 1-2 papryczki chilli, posiekane • 20 gramów świeżego imbiru, obranego i posiekanego • l łyżka sosu rybnego • 1/2 łyżeczki pasty lub proszku curry - ząbek czosnku • łyżka sosu sojowego • sól • pieprz • łyżka oleju kokosowego

Wykonanie

1. W garnku gotujemy 2 litry wody. Do wrzącej wody wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy

solą, pieprzem, papryczką chili, imbirem i curry. Całość gotujemy.

2. Dodajemy trawę cytrynową, ząbek czosnku, sos rybny i sojowy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy lekko piersi z kurczaka,

4. Piersi z kurczaka dodajemy do zupy.

5. Gotujemy na małym ogniu przez ok 40 minut, aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Pod koniec gotowania (naoklSmin.) dodajemy krewetki.

Podajemy ze świeżą, siekaną kolendra.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...

Mnie żona robi z tego przepisu:

 

  • 250g krewetek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 trawy cytrynowe
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 400ml mleka kokosowego
  • 1l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 250g mrożonej zielonej fasolki
  • 1 mały słoik minikukurydzy w kolbach
  • 4 pieczarki pokrojone w plastry
  • 100g makaronu razowego
  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane szalotki, czosnek i trawę cytrynową (białą miękką część). Smażymy około 1 minuty, dodajemy pastę curry, a następnie dolewamy mleka kokosowego i mieszamy. Gdy pasta całkowicie się rozpuści, dodajemy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieczarki, krewetki i gotujemy 5 minut. Wyłączamy ogień. W codziennym garnku gotujemy fasolkę na półtwardo. Dotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Fasolkę, kukurydzę i posiekaną kolendrę dodajemy do zupy i całość podgrzewamy. Do miseczek nakładamy makaron ryżowy i zalewamy gorącą zupą.

 

Niestety kaloryczności nie podano ;)

  • Popieram 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...